A páratlan Szent Márk tér, azaz a Piazza San Marco

st-marks-505089_1920.jpg

A Szent Márk tér Velence város központja. Petrarca írta Velencéről, hogy „nincs párja az egész Földön".

Manapság a rendezvények „otthonának” számít Velencében, például a Karnevál idején, mely 2017-ben február 11.-től február 28.-ig tart. Ennek, az évente megtartott hagyományos ünnepnek a lényege, hogy ezzel Velence elüldözi a téli sötétséget, és új életre kel.

velencei-karneval-maszk-jelmezbal.jpg

A Karnevál (Carnevale) közben Velence, a sokak szerint a világ egyik legvarázslatosabb városa meg fog telni maszkos bulizó járókelőkkel, akik modellt állnak, tollászkodnak, táncolnak, és flörtölnek, ezzel eleget téve a város elég szürreális, ám csodálatos tradicionális szokásának. Később még erre visszatérünk a tér kapcsán, de előbb nézzük magát a teret:

A trapéz alakú Szent Márk tér 175 méter hosszú, a bazilika oldalán 83 méter széles, míg a Napóleoni szárnynál 56 méter a szélessége. A város egyetlen „Piazza" (tér) elnevezésű tere.

szent-mark-ter.jpg

Ha körülnézünk, láthatjuk, hogy a Piazzetta és a Szent Márk tér találkozásánál, a Libreria sarkán magasodik a Campanile. A tér déli oldalán a Procuratie Nuove árkádos oldala húzódik. Érdemes meglátogatni, mert az aljában rengeteg kávézót és üzletet találunk.

szent-mark-bazilika-katedralis.jpg

A Szent Márk tér keleti felét a bazilika díszes homlokzata zárja le, melynek egy-egy része sajnos gyakran restaurálás alatt van. A templom északi oldalán találjuk a Piazzetta dei Leoncinit. A bazilika előtt három hatalmas piros zászlórúd áll, melyeket még 1505-ben állítottak.

A Szent Márk tér és a bazilika sarkán találjuk még az óratorony díszes épületét. Az aljából nyílik a Merceria, ami Velence bevásárló utcája. A San Basso templom az óratoronytól balra helyezkedik el, de ritkán látogatható.

cafe-florian.jpg

Két világszerte híres kávéház is fellelhető a téren. A Grancaffe Quadri, és a Caffe Florian. Utóbbi (a képen) 1720-ban nyílt meg. Ez Olaszország legrégebbi kávézója. A Piazza nyugati részét az Ala Napoleonica zárja, mely 1810-ben nyerte el mai külsejét.

A Szent Márk téren rengeteg történelmi esemény zajlott. Megválasztása után mindig itt mutatták be a Dózsét. Lovagi tornák helyszíne is volt a középkorban, Napóleon pedig Európa legszebb szalonjának nevezte. Tény, hogy teremszerű hatása van a három oldalát övező, azonos ritmusú paloták és a fehér márvány mintázatokkal berakott trachit-padlójának köszönhetően. A legenda szerint még Casanova is megfordult itt, amikor megszökött a Piombi-ból, azaz a velencei börtönből.

Manapság is évről évre központi szerepet tölt be a tér a különböző velencei rendezvények életében, így a föntebb már említett Velencei Karnevál esetében is.

velencei-karneval-a-szent-mark-teren.jpg

Ilyenkor a tér egy bálteremmé változik és se szeri, se száma a mulató csoportoknak, zenének, táncnak, maszkos-jelmezes csoportoknak.

Ha Pietro Longhi, vagy Gabriele Bella XVIII. század béli, Velencét ábrázoló festményeire tekintünk a Querini Stampalia Galériában, vagy a Ca’ Rezzonico múzeumban, rájöhetünk, pontosan mi a lényege ennek a csodálatos velencei partinak. Ez egy nagyon különleges esemény, és remek alkalom, ha eddig ismeretlen, és izgalmas formájában szeretnéd látni a várost.

Ráadásul februárban már sokkal enyhébb az idő Velencében, mint itthon, így nagy valószínűséggel napsütéses kirándulásban lehet részed. A hivatásos fotósok java annak drukkol, hogy párás, ködös időt fogjanak ki a Szent Márk téren, hiszen a köd és az álarcos jelmezesek fotózása olyan téma, mellyel alkotásaik látványvilágában keverhetik a misztikumot, a varázslattal és a rejtéllyel.

velence-kodben.jpg

A Velencei Karneválon gyakoriak az elit partik is, ezekre jegyet kell venni, amelyek körülbelül 250 eurónál kezdődnek személyenként, de a felső határ a csillagos ég. A Nagy Valentin Álarcosbál az egyike a legextravagánsabb partiknak, és a Palazzo Flanginiben tartják.

party.jpg

A Szent Márk tér a karnevál központja. Itt találhatod meg a legkülönlegesebb jelmezeket - sok köztük a jelmezverseny reménybéli várományosai, míg más maskarákkal csak fotózkodnak. Vannak jelmezek, melyeket csak azért vesznek meg, hogy jól szórakozzanak, de persze mindenfelé maszkot, jelmezt találhatsz, ezekből sehol sem lesz hiány Velencében.

Több maszkbolt van a városban, mint zöldséges, vagy hentes. Hogy igazán jó holmit szerezhess, jobbat a távolkeleti import árunál, és nem okoz gondot, hogy többet költesz rá, fordulj inkább a tradicionális álarcokat forgalmazók felé.

Ilyen például a Ca’ Macanà (Calle delle Botteghe 3172, Dorsoduro 0039 041 277 6142), a Tragicomica (Calle dei Nomboli 2800, San Polo, 0039 041 721 102;), vagy a Papier Maché (Calle lunga Santa Maria Formosa 5174B, Castello, 0039 041 522 9995). Ezek a maszkművészek fantasztikus maszkokat készítenek. Ha nem szeretnél rá sokat költeni, akkor sincs baj, ugyanis a velenceiek leginkább az egyszerűséget részesítik előnybe: egy sima fehér volto (olaszul: arc) is tökéletesen megteszi.

velencei-karneval-fantasztikus-utazas.jpg
Ezután már nem kell más, csak egy tabarro, ami egy bő köpeny. Ezt meg lehet vásárolni Monicától (Calle Scaleter 2235, San Polo, 0039 041 524 6242) vagy Atelier Pietro Longhinál (Ramo secondo Saoner 2671, San Polo, 0039 041 714 478), vagy Banco Lotto N°10 -nál (Salizada Sant’Antonin 3478B, Castello; 0039 041 522 1439) hogy három ismertebbet említsünk. Mindhárom gyönyörű, történelmi ruhareprodukciókat árul.

Ha pedig a föntiek ismeretében szívesen megnéznéd a Szent Márk teret a Karnevál idején személyesen is, mi sem egyszerűbb ennél. Akár 9 féle útból és időpontból válogathatsz ide kattintva!

Ha kipróbálnád a szerencsédet is, egy játék keretében utat nyerhetsz a Velencei Karnevál Afterparty-jára, melynek a feltételeit ide kattintva olvashatod.

Legyen szerencsénk egymáshoz Velencében a Karneválon! :-)